1. Merebus
Ialah memasak bahan makanan dalam cairan dengan suhu 100oC, makanan dimasukkan setelah air mendidih dan usahakan agar air kembali mendidih stelah bahan makanan dimasukkan sampai bahan makanan masak.
2. Mengukus
Ialah memasak makanan dengan uap air mendidih, air pengukus tidak boleh mengenai makanan yang sedang dikukus.
3. Menggoreng
Ialah memasak makanan dalam minyak panas yang banyak. Makanan yang digoreng menjadi kering/mendapatkan kulit yang kering,berwarna kuning kemerahan.
4. Menumis
Ialah memasak makanan dengan waktu yang singkat, dalam minyak sedikit dan panas. Umumnya dilakukan pada sayuran, bumbu-bumbu untuk masakan.
5. Menyangan
Ialah memasak makanan tanpa minyak atau air dan hasilnya harus kering.
6. Menyemban
Ialah memasak makanan langsung dalam abu panas,misalnya ubi, kunyit, kluwak.
7. Memanggang
Ialah memasak makanan langsung diatas api (bara) makanan harus dibolak-balik untuk mendapatkan lapisan kulit agar zat-zat tidak banyak hilang dan tidak hangus.
8. Membakar
Ialah memasak makanan didalam pan pembakar (oven), panas dapat diatur dari bawah saja atau dari atas dan bawah. Istilah ini biasa disebut Mengepan.
No comments:
Post a Comment