rarafarachannel.blogspot.com

Assalamu'alaikum
SELAMAT DATANG kawan :D
Blog ini berisi tentang pengetahuan boga, perkucingan, traveling, aneka review", dan aneka tips insyaAllah :)

Friday, 2 November 2018

ISTILAH MEMASAK


1. Merebus
  Ialah memasak bahan makanan dalam cairan dengan suhu 100oC, makanan dimasukkan setelah air mendidih dan usahakan agar air kembali mendidih stelah bahan makanan dimasukkan sampai bahan makanan masak. 

2. Mengukus
Ialah memasak makanan dengan uap air mendidih, air pengukus  tidak boleh mengenai makanan yang sedang dikukus.

3. Menggoreng
Ialah memasak makanan dalam minyak panas yang banyak.  Makanan yang digoreng menjadi kering/mendapatkan kulit yang kering,berwarna kuning kemerahan.

4. Menumis 
Ialah memasak makanan dengan waktu yang singkat, dalam minyak sedikit dan panas. Umumnya dilakukan pada sayuran, bumbu-bumbu  untuk masakan.

5. Menyangan
Ialah memasak makanan tanpa minyak atau air dan hasilnya harus kering.

6. Menyemban
Ialah memasak makanan langsung dalam abu panas,misalnya ubi, kunyit, kluwak.

7. Memanggang
Ialah memasak makanan langsung diatas api (bara) makanan harus dibolak-balik untuk mendapatkan lapisan kulit agar zat-zat tidak banyak  hilang dan tidak hangus.

8. Membakar
Ialah memasak makanan didalam pan pembakar (oven), panas dapat diatur dari bawah saja atau dari atas dan bawah. Istilah ini biasa  disebut Mengepan.

No comments:

Post a Comment